MARKY RAMONE`S BLITZKRIEG 
(Dubrovnik, Croatia 23.07.2012.)
Iako su čitavu karijeru živjei na granici komercijalnog uspjeha, Ramonesi su i bez njega ostali veliki bend, koji uz to što su jedni od utjecajnijih grupa u glazbi opčenito, takodjer se mogu pohvaliti i ogromnim brojem zaludjenih poklonika i fanova diljem globusa. Nakon što su 1996. godine u Los Angelesu odsvirali svoj oproštajni koncert, malo tko je mogao zamisliti da je stvarno kraj 22. godišnjoj karijeri. Mala nada koja je postojala o mogućem comebacku zagasla je 2001. godine kad nas je tragično napustio Joey, ubrzo nakon njega Dee Dee (2002.), a potom i Johnny Ramone (2004.). To se pamte kao jako teška vremena za svakog Ramones fana.


Marky Ramone, jedini preostali aktivni član (uz CJ-a), još od raspada grupe 1996. neprestano radi na novim projektima (Intruders, Speedkings, Ramainz, Misfits,...), da bi se stabilizirao u sadašnjem Blitzkriegu sa kojim izvodi provjerene Ramones hitove za razliku od gorespomenuta prva dva gdje se radilo prvenstveno o novim autorskim materijalima.

Mora se priznati da je skupio odičan bend uz dva mlada i aktivna poletarca Crazy Joe (gitara) i Graham Vanderveen (bass), uz Michale Graves na vokalu, kojeg svi znamo kao frontmana povratničkih Misfitsa iz 1997. godine sa albumima American Psycho i Famous Monsters.


Kad smo već kod vokala, predjimo lagano na osvrt ove turneje po hrvatskoj obali koja je obuhvaćala tri grada (Dubrovnik, Makarska, Pula), ali bazirajmo se na prvi od njih.

Već smo pomalo navikli da nas Marky svako dvije godine posjeti (Boogaloo, 2008. i 2010.), tako da ta informacija nije baš iznenadila koliko sama činjenica da je zahvatio čak tri spomenute lokacije. Znalo se koliko je Michele Graves uklopljen u cijelu priču i koliko doprinosi cijelom nastupu, pa je vijest o njegovom nedolasku i zamjeni u obliku David Divinea Brooksa malo poljujala situaciju.

Dugo se u dalekom Dubrovniku nije dogadjao neki koncert ovoga tipa i od ovakve važnosti. Koncert je u Lazaretima bio najavljen za 23 sata i bilo je lijepo doći malo ranije i gledati kako ljudi sa nestrpljenjem iščekuju početak. Okupilo se šaroliko društvance svih dobnih skupina, kako domaćih tako i stranih gostiju s obzirom da je koncert ipak u srcu sezone. Znamo takodjer da je Dubrovnik uvijek bio "Ramones frinedly" grad sa velikom bazom fanova.
Čim se zučuo poklik "1234" i krenulo se sa kultnom "Rockaway Beach" bilo je jasno što nas čeka u narednih 70tak minuta koliko je Markyju i Blitzkriegu potrebno da otpraše jedno 30 pjesama. U pubici je odmah nastala pomutnja i zaštitna ograda je počela popuštati te je nekolicina zaštitara već u startu imala pune ruke posla. Prašilo se bez pauze, baš u Ramones stilu bazirajući se prvenstveno na materijal sa prva četiri albuma i ponešto većih hitova sa kasnijih albuma poput "KKK Took My Baby Away", "Pet Semetary", "I Believe In Miracles", "I Don't Want To Grow Up",...
Uz neizbježne koncertne klasike kao što su "Blitzkrieg Bop", "Beat On The Brat", "I Wanna Be Sedated", "Rock N Roll Highschool", "Sheena Is A Punk Rocker", "Pinhead", "53rd & 3rd", ugodno su iznenadili i sa nekolicinom neočekivanih, barem po mom skromnom sudu, "Oh Oh I Love Her So", "She's The One" i "Chinese Rock".

S obzirom da se radi o Markyjevom projektu, teško je govoriti o nekoj stalnoj i čvrstoj postavi jer budimo realni, svi su zamjenjivi osim njega, ali ipak smatram da ova gore spomenuta četvorka sa Gravesom na vokalu čini jedan dobar Ramones Tribute. David Divine je već ranije zano "uletiti" Markyju za turneje najviše u razdoblju 2005-2008. i s obzirom na Gravesovu solo turneju po Americi u ovom razdoblju, dobio je priliku da se pokaže na ovom kratkom dijelu tuneje tijekom srpnja i kolovoza po Europi. Možda je to razlog što su izostale neke pjesme koje su bile neizbježne na dosadašnjim nastupima Blitzkriega poput "Poison Heart", "Wonderful World", "When We Were Angels", "Have You Ever Seen The Rain",...i sl., ili su pak bile sačuvane za bis koji se nažalost nije dogodio. Marky je žurno sišao sa bine, a publika je očito bila preiscrpljena i zadovoljna sa dobivenim. Ako je netko očekivao da će dobiti Ramonese, u startu je pogriješio, jer svi smo svjesni da se Joeyjev vokal ne može ponoviti. U redu je da David pjeva na svoj način, ali ne bježimo ipak od činjenice da je on blago rečeno najslabija karika cijelog ovog nastupa, a time i ovog dijela turneje. Malo ipak frustrira kad pjesme Ramonesa koje svaki fan zna napamet i čiji je cijeli tekst sadrži svega dvije rečenice čovjek otpjeva krivo.


Ali bez obzira na to, atmosfera je kroz čitav nastup bila uzavrela, Blitzkrieg ni sekunde nije spuštao u majnu brzinu pa se publici odlazak do šanka po osvježenje činila nemoguća misija. Jednostavno se nije željelo ništa propustiti. Marky je sa svojih 56 godina još uvijek u zavidnoj formi i nadamo se da će tako još dugo i ostati, te da će se Ramones pjesme još dugo slušati i svirati.

Dugo se polemiziralo o tome da li je ovo što Marky radi pošteno ili ne, ubiranje love na staroj slavi i te sheme, ali bolje ipak da i on i CJ Ramone to i dalje vrte nego da su nam Ramonesi "umrli" tamo davne 1996. Možemo se jedino veseliti novom nastupu u Hrvatskoj za dvije godine i to ipak sa Grvesom za mikrofonom.

Gabba Gabba Hey!

Niki Ramone za cmarnet

http://www.cmar-net.org/koncerti/reporti/report_markyramone_23072012.php











Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

RAMONES CD`S

BOOTLEG CD`S